Erdei Vendégház Sárvár-Bögöt 
 
 
 
 
 
Főmenü
Dia
Bögöt

Bögöt

A község a török világ előtt a jelenlegi temetőtől jobbra feküdt. A néphagyomány kolostorról is tud, amely az erdészlaktól balra volt. A község határában vezetett a Savariát Arrabónával összekötő régi római út, de már korábban is lakták a környéket, mint azt a határban megtalált, valószínűleg őskori halomsír mutatja. A Kőris patak mentén települt falu neve, mint a legtöbb falué személynévi eredetű.

Ugyan oklevelesen csak 1325-ben bukkan fel, de török eredetű nevének típusa alapján már a honfoglalás óta lakhatták. Határában került elő egy 11. századi ezüstpénz-lelet. Elrejtését a németek 1051. évi Magyarország elleni hadjárata indokolta. A jó népességmegtartó erejét annak köszönheti, hogy határában épült a "Porpác" nevű vasútállomás, ahol elválik a Szombathely - Csorna és a Szombathely - Celldömölk vonal. Középkori eredetű Szent Ferenc titulusú temploma többszöri átépítésen esett át. Ajtaján a század elején készült fafaragás Szent Istvánt és Szent Lászlót ábrázolja. Noha nem messze tőle halad a 88-as főútvonal, mégis csendes, falusi vendéglátásra alkalmas település.

A XX. század két nagy háborúja a község lakosságától is áldozatokat követelt. Az I. világháborúban 42-en vettek részt, közülük heten haltak hősi halált. A II. világháború a helység lakosai közül 12 főnyi áldozatot követelt.
 
 
   
 
 
Budapest hotels  http://www.hoteltelnet.hu Hotels in Budapest http://www.budapesthotels-budapesthotelbooking.com
  Opcomp Consulting InMARK